De voedselbank (steunen)

De voedselbank

In Groningen groeit maar liefst 20 procent van de kinderen op in armoede. Sommige van deze kinderen moeten zelfs zonder ontbijt naar school, simpelweg omdat hun ouders geen geld hebben voor boodschappen. Voedselbank Groningen helpt deze mensen door ze van juiste en genoeg voeding te voorzien, maar heeft daar uw hulp bij nodig! 

Het doel van alle voedselbanken is om op verschillende manieren een bijdrage te leveren aan het verhelpen van armoede en het tegen te gaan van verspilling. Voedselverspilling is een doorn in het oog van de voedselbank er wordt dan ook keihard gewerkt om het bruikbare eten nog te redden. Het is toch ongelooflijk dat er zoveel bruikbaar eten wordt weggegooid terwijl er ook hier mensen zijn die honger lijden. 

De eerste voedselbank werd opgericht in 2002 in Rotterdam door de vrijwilligers Sjaak en Clara Sies. Het voorbeeld werd gevolgd door een groot aantal mensen in verschillende gemeentes. Voedselbanken zijn onafhankelijke organisaties die worden opgericht en gerund door vrijwilligers. Deze worden dus in geen geval gestuurd door de overheid. 

De voedselbank in Groningen is deel van de Stichting Noordelijke Voedselbanken. Binnen deze stichting wordt samengewerkt door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en met delen van Overijssel, de Noord-Oostpolder en Noord-Oost Flevoland. De voedselbank in Groningen verzamelt levensmiddelen en geeft deze gratis weg aan de mensen die onvoldoende in hun levensbehoefte kunnen voorzien. In Groningen helpt de voedselbank met 100 vrijwilligers ruim 600 gezinnen. 

Wilt U de voedselbank ook steunen door een eigen bijdrage te leveren?

Bedrijven, maar ook particulieren kunnen het werk van de Voedselbank regio Stad Groningen op verschillende manieren steunen.  

U kunt bijvoorbeeld etenswaren beschikbaar stellen; in kleine of grote hoeveelheden. En dit kan eenmalig, maar uiteraard ook vaker.

De voedselbank heeft dan wel de “eis”: de houdbaarheidsdatum mag nog niet zijn verstreken. Door producten bij de Voedselbank te brengen weet u dat uw voedingsmiddelen niet worden verspild of worden weggegooid.

De Voedselbank heeft voor de eigen organisatie ook allerlei goederen en diensten nodig, zoals onder andere: verpakkingsmateriaal, magazijninrichting, kantoorartikelen, verzekeringen, etc. Ook deze kunnen door bedrijven ter beschikking worden gesteld. 

Financieel steunen

Ook de Voedselbank Groningen heeft dagelijkse kosten in de vorm van bijvoorbeeld: telefoonkosten, energiekosten, brandstof en verzekeringen. Hoewel het voedsel gratis beschikbaar wordt gesteld en ze alleen met vrijwilligers werken, is het voor hun onmogelijk met gesloten portemonnee te opereren.

De extra kosten voor elk voedselpakket bedragen tussen de 2 en 3 euro. De voedselbank probeert deze kosten te dekken via fondsen, sponsoring en giften. Dit zijn noodzakelijke onkosten waarvoor zij uw hulp hard nodig hebben! 

Wilt u de voedselbank en daarmee uw medemens steunen? Wacht dan niet en doneer! Giften zijn welkom op bankrekening NL69 RABO 0382832205 ten name van T. Meinema, graag in de omschrijving de voedselbank vermelden.

Etenswaren doneren

Het draait bij de Voedselbank om etenswaren. Hoe meer er binnenkomt, hoe beter zij de mensen kunnen helpen. U kunt etenswaren doneren aan de voedselbank mits de houdbaarheid niet verstreken is.

Stichting Noordelijke Voedselbank, regio Groningen heeft drie koelwagens ter beschikking om voedselpakketten te vervoeren.

Spullen doneren

De voedselbank is ook heel blij als ze de klanten ook andere artikelen kunnen aanbieden dan voedsel. Luiers, tandpasta, schoonmaakmiddelen zijn bijvoorbeeld soms te duur voor de klanten om aan te schaffen, maar wel noodzakelijk.

De Voedselbank probeert zoveel mogelijk een aantal non-food artikelen te kunnen geven. Ook komen de feestdagen er weer aan en is het voor iedereen leuk om een klein presentje te krijgen. Heeft u nog oud speelgoed staan wat nog wel in goede staat is? lever dat dan bij ons in.

Wilt u etenswaren of spullen doneren neem dan contact met ons op via de mail: onmogelijkeopdracht@hotmail.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.